България е домакин на среща на Антарктическото правителство

Делегации от 32 страни ще участват в срещата, домакин на която е Българският антарктически институт с председател проф. д-р Христо Пимпирев
12 юли 2005 09:30,

Министърът на външните работи в оставка Соломон Паси ще открие днес в НДК 17-то съвещание на Съвета на мениджърите на националните антарктически програми /COMNAP/ и на Комитета за логистични операции в Антарктида /SCALOP/.

Делегации от 32 страни ще участват в срещата, домакин на която е Българският антарктически институт с председател проф. д-р Христо Пимпирев.

В своеобразното Антарктическо правителство са 29 страни, които имат полярни станции на Антарктида и осъществяват там полярни изследвания. Сред тях е и България.

За първи път на годишна среща на организацията ще участват и делегации от страни със статут на наблюдатели - Естония, Чехия и Гърция, каза за БТА проф. Пимпирев. На срещата ще присъстват и представители на Европейския полярен консорциум и на Международната организация на антарктическите туроператори.

Форумът, който е под патронажа на министър Соломон Паси, ще продължи до 15 юли. На него учени от цял свят ще обсъждат подготовката за Международната полярна година, която ще се отбележи през 2007-2008 година. Това е най-голямата инициатива в областта на полярните изследвания за последните 50 години.

Полярната година е глобална инициатива, която включва интензивен период на интердисциплинарни изследвания, събиране на широк спектър от измервания, които осигуряват моментна снимка на състоянието на полярните региони. Последната подобна инициатива е била Международната Геофизическа година през 1957-58 година.

Проф. Пимпирев каза, че целта на антарктиците е да насочат вниманието на човечеството към развитието на полярните региони - Антарктида и Арктика. Ще дискутираме и върху логистичните проблеми на Антарктида - движението на кораби и самолети, подобряването на телекомуникациите, допълни той.

Всяка година представители на 29-те страни, членуващи в организацията, се събират на годишна среща, за да отчетат дейността си.

България беше избрана преди три години за домакин на настоящата среща, като това е голямо признание за българските антарктически изследвания, подчерта директорът на Българския антарктически институт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание